Atelier aniversar: atelierul de coronițe de toamnă

Pe 10 octombrie 2014 a avut loc un nou atelier de creație al Asociației Culturale Kabaitan. Atelierul acesta a fost unul aniversar: primul astfel de eveniment a avut loc cu un an în urmă. Ce repede a zburat timpul! Despre primul atelier – cel de coliere handmade – puteți afla mai multe aici și aici.

cover photo

În anul care a trecut de atunci au avut loc 8 ateliere.

8, și nu 12, pentru că în lunile decembrie 2013, respectiv, în iulie și august 2014, în perioada sărbătorilor/concediilor nu am organizat niciun atelier, la fel s-a făcut o pauză și în luna mai 2014, din motive personale. Cele 8 ateliere au însemnat tot atâtea ocazii de a petrece împreună un timp de calitate în cadrul propriei noastre comunități de români care trăiesc la Viena. Acesta este un scop foarte important la aceste workshopuri: dincolo de lucru manual vrem să ne cunoaștem, să ne cunoaștem mai bine, să legăm prietenii și colaborări. Ceea ce – din câte văd – se cam întâmplă, spre marea mea bucurie! Iată câte o fotografie de la fiecare ocazie:

Am făcut coliere textile (de două ori), am decorat abajururi, am învățat tehnica șervețelului, am ornat rame foto cu doze de bere, am împâslit lână, am cusut în punct de cruce și am vopsit în stil shabby chic!

***

Ei bine, de data aceasta am făcut niște coronițe de toamnă. Am dat strigarea pe Facebook – ca întotdeauna, respectiv, am trimit invitații și pe email. Ne-am adunat 8 persoane, dar la atelier nu au mai ajuns decât 7. Ne-am simțit bine, ca întotdeauna: lângă o cană de ceai și o prăjiturică am făcut lucru manual și ne-am destins.

DSC_0004

DSC_0003Pentru acest atelier aproape că nu am putut lua materialele din pivniță… la un moment dat nu găseam cheia. :)) Coronițele le-am cumpărat însă doar în ziua atelierului, pentru că am avut mai multe semne de întrebare pe listă și nu știam câte vor fi necesare până la urmă. Punctul de plecare a fost acesta: o coroniță blank, de la Baumax (se găsesc diverse mărimi).DSC_0009

Fiecare a pus pe coroniță ce a dorit: pentru a realiza aceste ornamente de sezon am folosit castane, alune, conuri, nuci, crenguțe, lână, fetru, panglici, mărgele de lemn, frunze textile și multe, multe altele! Le-am aplicat peste coronițe cu ajutorul unor clame speciale, sârmă, sfoară și pistol cu silicon. Au muncit serios fetele!

DSC_0012

DSC_0013 DSC_0015

Materialele acestea le-am adunat în timp: în casă și în pivniță depozitez foarte multă materie primă pentru proiectele handmade. Cu ocazia unor plimbări prin parc am adunat conuri, castane și alune, batoanele de scorțișoară și discurile de lemn le-am cumpărat anul trecut pentru proiectele de Crăciun, mărgelele sunt din stocul pentru bijuterii etc. etc. Orice mi se pare că poate fi folosit la un moment dat la meșterit, pun deoparte: de ex., pe una dintre coronițe și-a găsit locul și un fluture din piele întoarsă. Acesta a fost “salvat” de pe niște pantofi: înainte să arunc pantofii, am dat jos fluturii și i-am pus la păstrare… pentru că who knows? Și uite, acum s-au dovedit a fi utile. 🙂

DSC_0016DSC_0017

Au fost și fețe noi la atelier, lucru care mă face întotdeuana bucuroasă. Este un semn bun și faptul că oamenii tot revin, dar și faptul că activitățile Kabaitan reușesc mereu să atragă și persoane noi! În fotografia aceasta: în stânga – Cătălina, o participantă fidelă (stânga), în dreapta – Bettina, unguroaică de-a mea, la primul ei atelier Kabaitan.

DSC_0033DSC_0029DSC_0034 DSC_0041

Bineînțeles că fiecare coroniță a ieșit diferită. Mai mult sau mai puțin încărcată, mai colorată sau mai naturală, simetrică sau asimetrică, ornată și cu panglici sau fără panglici etc. Creativitatea fiecărei participante a ieșit la suprafață una-două! Odată ce a fost finalizată prima coroniță ne-am apucat să facem poze. Mariana a fost la înălțime, ca-ntotdeauna. De altfel, ea are un blog foarte drăguț, pe care vi-l recomand. Singura “problemă” este că scrie cam rar 🙂 Blogul îl găsiți aici.

DSC_0061

Ioana a fost foarte rapidă: a fost prima care a terminat coronița! Atât ea, cât și Mariana sunt participante fidele ale atelierelor Kabaitan.

DSC_0082

Andreei i-au plăcut mult conurile și frunzele reale (am avut și unele textile):DSC_0078

Laura este din Timișoara, ca și noi, și a venit pentru prima oară la un atelier Kabaitan. Noi îl cunoașteam până acum numai pe tatăl ei, Bogdan Puriș. Ei i-au plăcut mult florile din fetru:

DSC_0071

Cătălina și-a pus coronița pe cap și a spus că este Zâna Toamnei :))DSC_0092

Bettinei i-au plăcut mult frunzele din fetru:DSC_0112

Daniela ajunge rar la atelierele Kabaitan, deși ar vrea să participe mereu – așa zice. De data aceasta a reușit să vină:

DSC_0087

Toate coronițele au fost frumoase și au oglindit gustul persoanei. A fost atelierul cel mai scurt: pe la ora 21 am și terminat cu treaba! La alte ateliere s-a lucrat până pe la ora 22, uneori chiar până la 23! Acum sarcina a fost mult mai ușoară și treaba a mers repede 🙂 Am făcut poze de grup, iar mai apoi fetele au pornit la drum cu coronițele în mână: toată lumea a putut să le admire “opera” în metrouri :))

DSC_0105DSC_0106DSC_0108

DSC_0100

Le-am cerut să își facă niște selfie-uri în metrou… să vedem, aștept să mi le trimită, dacă au făcut 🙂

Totodată am convenit că următorul atelier – cel din noiembrie – să fie unul de… suporturi pentru cercei. Toate fetele au o mulțime de cercei, normal, așa că va fi un obiect mai mult decât util în casa fiecăreia.

***

Urmărește activitatea noastră:

site Kabaitan: aici

pagina de Facebook: aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *