Desculță prin Zürich: Un târg de Crăciun cu adevărat de poveste

Poate că voi fi intens criticată pentru ceea ce voi enunța în cele ce urmează, rețineți însă, încă de la capul locului, că aceasta este părerea mea personală, în mod evident foarte subiectivă: TÂRGUL DE CRĂCIUN DE LA ZÜRICH ESTE MAI FRUMOS DECÂT CEL DE LA VIENA♥️ Vorbesc acum de cele două târguri principale din Viena și Zürich: Târgul de Crăciun care are loc în fața Primăriei din Viena, respectiv Târgul de Crăciun care are loc în fața Operei din Zürich. Priviți aici…
zurich christmas
Foto: Alex Buschor (Zürich Tourism)
Poate că veți spune că acest gen de comparații nu au niciun sens. Posibil. Adevărul este că de-a lungul vieții, facem întotdeauna comparații, asta este situația! Că acest lucru este bine sau rău… hm. Însă motivul pentru care târgul de la Zürich mi-a fost mai pe plac, este că acesta nu este, parcă, atât de comercial ca cel mai renumit târg din capitala Austriei. Și nici nu se vinde Made in China.
Dar aici voi și încheia comparațiile: târgul de la Viena este world famous, având un marketing foarte bine pus la punct. Atrage milioane de turiști și este bine ce se întâmplă acolo. Dar dacă pot să vin cu o sugestie… veniți să experimentați și spiritul Crăciunului de la Zürich! NU veți regreta!
La fel ca în oricare oraș mare din Europa, și la Zürich există mai multe târguri. În plus, aproape fiecare piață sau locșor frecventat de turiști este amenajat, oricum, în spiritul Crăciunului, după următoarea rețetă: decor de sezon, câteva căsuțe din lemn în care se vând diverse, plus un chalet sau două în care se mănâncă în primul rând fondue și se bea în primul rând punch și vin fiert. Târguri de Crăciun există în mai multe localități din jurul lacului Zürichsee, în articol de față ne vom concentra în primul rând pe cele patru târguri principale din… Züri (denumirea orașului în dialectul local).
*

1. Wienachtsdorf, târgul de Crăciun din fața Operei

Principalul târg de Crăciun din Zürich este cel din fața Operei din Sechseläutenplatz, aproape de lac. Nu este o greșeală, chiar așa se cheamă: Wienachtsdorf, nu Weihnachtsdorf, pentru că denumirea Crăciunul este, în dialectul local de Zürich, Wienacht. Este un târg mare și foarte aglomerat, atmosfera este însă una de vis! Peste tot unde te uiți, numai bun gust: lumini exclusiv albe, căsuțe din lemn, roșii și foarte frumoase, numai produse artizanale pe tarabe și niște locșoare extrem de cozy în care să bei un vin fiert – dacă găsești loc! În chalet-uri vei simți că ai ajuns fix în creierii munților. Mai au și covoare pe jos, dacă vă puteți imagina… Târgul are și patinoar, precum și un așa-numit “sătuc al elfilor”, în care sunt amenajate locuri de joacă pentru copii.

Această prezentare necesită JavaScript.

Mi-a plăcut în mod deosebit bradul din mijlocul târgului, cu globuri foarte clasice, în culori pastelate și numai lumini albe. Nu mi-a plăcut aglomerația, dar din moment ce am vizitat evenimentul la doar 3 zile de la deschidere și mai era și weekend, nu m-a mirat că era acolo tot orașul.
chalet Zürich
Să bei aici un vin fiert… superb!

2. Singing Christmas Tree și târgul din apropierea Bahnhofstrasse

Un târg micuț, dar cochet, care și-a găsit loc în Werdmühleplatz, în apropierea străzii care conduce de la gara principală spre lac. Aici, lumea se adună în jurul meselor înalte pentru a bea un vin fiert și a mânca un cârnaț, plus că există și aici un chalet pentru fondue. Atracția principală a acestui târg este pomul de Crăciun care… cântă. Este vorba despre o construcție specială, un podium sub formă de pom de Crăciun, pe care se poate “cocoța” un întreg cor.
singing christmas tree
La anumite ore au loc mici concerte de cântece de Crăciun, care se bucură de mare succes. Când am ajuns la târg, era lume destul de puțină, dar pentru când au început cântecele de sezon, piața s-a umplut. Toată lumea zâmbea – și filma cu mobilul, desigur. Este o atracție unică, foarte celebră pe aici.

Această prezentare necesită JavaScript.

3. Pomul de Crăciun cu 7000 de cristale Swarovski

La Zürich Hauptbahnhof, gara principală din Zürich este organizat unul dintre cele mai mari târguri din Europa care are loc într-un interior. Aici, atracția târgului o reprezintă pomul de Crăciun înalt de 15 metri și decorat cu… 7000 de cristale Swarovski. Anul acesta, bradul a fost împodobit astfel pentru a 21-a oară consecutiv! A fost primul astfel de pom din lume, care a dat startul, ulterior, și la realizarea altora, în alte orașe.

Foto: Samuel Trümpy (Zürich Tourism)

Alături, aceleași gen de căsuțe: cu suveniruri, cadouri, mâncare fină, vin fiert și așa mai departe. Pentru cei care sosesc sau pleacă din această gară, este un strop de atmosferă festivă aflat absolut la îndemână. Ideea strălucirii cristalului este continuată în toată gara, unde singurul decor de Crăciun sunt niște ornamente tip candelabru din sticlă, simple și elegante, totodată foarte sclipitoare.

4. Târgul de Crăciun din orașul vechi

Găzduit de cartierul Niederdorf din orașul vechi, târgul acesta continuă și spre Hirschenplatz și Rosenhof. O mulțime de căsuțe-tarabe cu produsele artizanale și nelipsitul vin fiert… fără de care în zilele friguroase ale iernii ți s-ar cam răci sângele în vene. Așa, cine ar mai avea chef de cumpărături de cadouri pentru cei dragi?

old town zurich
Foto: Keystone (Zürich Tourism)

*

Dacă sunteți fani ai acestor târguri, cu siguranță cele din Zürich nu trebuie să lipsească de pe lista destinațiilor voastre, dar în special nu poate lipsi Wienachtsdorf. Dintre toate, desigur că cea mai frumoasă este cea din fața Operei din Zürich. De aici, vă recomand să continuați cu o plimbare pe malul lacului, spre Bürkliplatz, iar apoi pe renumitul Bahnhofstrasse, cu multiplele sale magazine și cu renumita ploaie de lumini care se desfășoară pe toată strada și care are și un nume: Lucy.

bahnhofstrasse Zürich
Foto: Mattias Nutt (Zürich Tourism)

Pe durata Adventului, în Zürich au loc o serie de evenimente dedicate sărbătorilor de iarnă, cum ar fi atelierele de realizat lumânări artizanale, spectacolele de circ de sezon, procesiunea de Crăciun a lui Santa Claus și Schmutzli, precum și Illuminarium, showul de lumini de la Muzeul Național. Mai multe informații, aici.

Pentru că mi se pare că nu prea am reușit să exprim în cuvinte cum se simte, de fapt, atmosfera de sărbători la Zürich, adaug și un video (primită tot de la Zürich Tourism):

Cel mai bine… veniți să vedeți LIVE!

Schöni Wiehnacht! 

(ceea ce înseamnă… Crăciun Fericit în germana de Elveția)

One thought on “Desculță prin Zürich: Un târg de Crăciun cu adevărat de poveste”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *