Friptură de porc în bere

Este WOW! Cu adevărat wow! Dar numai dacă lăsați carnea să și stea în condimente – într-o zi am făcut friptura aceasta în grabă, am pus condimentele peste carne și am și băgat tava în cuptor… ei bine, gustul nu a fost deloc același. Respectați așadar regula de aur: lăsați carnea condimentată în frigider o oră-două, să se odihnească puțin! Dacă o înfoliați sau o băgați într-o pungă este și mai bine. Pregătiți carnea de dimineață și astfel la prânz, atunci când o veți frige, condimentele vor fi întrepătruns deja bine carnea.

***

DSC_0062

Se taie carnea felii și se ung feliile de carne pe ambele părți. Se folosește doar carne de porc de casă sau dintr-o sursă de încredere, să fie de calitate; și dacă se poate, ceva mai grasă! Condimentarea se face cu următorul amestec: 2-3 căței de usturoi zdrobiți, sare și piper după gust, 1 linguriță de boia dulce, 1/2 linguriță de ienibahar, 1/2 linguriță de chimen și 1 lingură de oțet (de preferință balsamic). DSC_0048 DSC_0049

Se acoperă cu folie și se lasă carnea în frigider pentru o oră sau două. Dacă aveți mai mult timp la dispoziție, lăsați 3-4 ore. Cu atât mai bine! După ce condimentele au întrepătruns bine carnea, feliile se frig foarte scurt într-o tigaie, pe ambele părți. Se ia apoi o tavă potrivită pentru a fi băgată la cuptor și se unge cu puțin ulei. Se așează feliile de carne în tavă, iar alături de carne, următoarele legume, care în prealabil au fost călite și ele puțin în ulei: 2 cepe medii, niște morcovi și țelină.

DSC_0055 Peste toate acestea se toarnă puțină bere și se aruncă în tavă și două-trei frunze de dafin. Eu am folosit bere vieneză Ottakringer.

DSC_0057

Se adaugă și puțin bulion și se lasă în cuptor pentru aprox. o oră și jumătate, la 200 de grade. Mai verificați din când în când și adăugați apă dacă a scăzut prea mult. Toate gusturile din tavă se vor amesteca foarte bine în aburii rezultați, și carnea va avea un gust splendid!

DSC_0059

Când friptura este gata, feliile de carne se scot din tavă, iar tot restul (excepție desigur frunzele de dafin) se dau prin robotul de bucătărie pentru a forma un fel de sos care se va pune în farfurie peste carne. Are un gust…

DSC_0061

DSC_0060

Friptura aceasta se potrivește cel mai bine cu pireu de cartofi, și eventual și cu niște murături. Poftă bună! La final, beți o bere rece! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *