Povestea a două concerte “nășite” de Kabaitan

Da. Simțim nevoia să așternem pe hârtie – mă rog, pe ecranul calculatorului – câteva cuvinte și despre cele două concerte de blues pe care nu le-am organizat noi, dar pe care le-am “nășit” noi; în sensul că le-am inițiat și le-am sprijinit.

Aceastea au fost:

Unul a avut loc la Viena, celălalt… în Mica Vienă. 🙂 Unul a avut loc în august, altul în octombrie 2013. Primul a fost un concert al lui Vali “SirBlues” Răcilă – la Timișoara, iar cel de-al doilea, un gig Vali Răcilă & Raul Kușak. La ROST, respectiv, la DAVIS.

23 august, ROST, Timișoara

Povestea evenimentului de la ROST sună cam așa: Vali Răcilă se întorcea din Polonia la Sighișoara, și așa cum am dorit să îi căutăm un concert pe drumul încolo (și am găsit unul la Bratislava), așa am dorit să îi căutăm unul și pentru drumul de întoarcere: iar parteneri ne-au fost cei de la clubul ROST din Timișoara; în frunte cu Bogdan Racz de la Sonatic. Din păcate noi nu am putut participa la concert – cu sufletul am fost însă alături. A doua zi am așteptat cu sufletul la gură veștile, respectiv, fotografiile. Concertul s-a încheiat cu un jam session de zile mari, din câte am aflat. Iar în timpul ei au fost făcute niște fotografii super, de către Kurta Árpád Cristian: iată albumul. Și iată și linkul unui video. Mai multe n-are rost să spun – mai ales că nici n-am fost acolo. 🙂 Aici puteți citi însă un articol despre ce-a fost și cum a fost.

(foto: Kurta Árpád Cristian)

22 octombrie, DAVIS, Viena

Ora 8 dimineața. Cu ochii pe www.flightradar24.com, Alin și-a băut cafeaua urmărind traseul avionului lui Raul Kușak. La Viena era o ceață foarte densă, ne-am așteptat să nici nu poată ateriza avionul și să o facă pe aeroportul de rezervă. Acesta nu și-a schimbat însă traseul, așa că Raul a fost luat de la aeroport conform planului. Vali Răcilă sosise la Viena cu mașina, cu o zi devreme. Concertul de la Davis al lui Vali Răcilă & Raul Kușak a fost organizat de asociația BLUESimon. Fondatorii acestuia pun la cale – de ani de zile – două-trei concerte de blues PE SĂPTĂMÂNĂ. Acestea au loc de obicei în clubul Davis. Sissi Simon și Werner Simon sunt dedicați trup și suflet bluesului! Noi i-am cunoscut la serile pe care le organizează și i-am invitat la concertul pe care SirBlues s-a susținut în luna mai la clubul Replugged din Viena, și pe care l-am organizat noi. Werner a scris atunci un review foarte pozitiv, respectiv, cei doi i-au adresat de îndată invitația de a reveni la Viena, pentru a cânta la Davis. Acest concert a avut loc în 22 octombrie: Vali Răcilă a urcat pe scenă alături de Raul Kușak. A fost, din nou, un super concert, la care au participat destul de mulți oameni de blues din Austria.

Iată-l și pe Al Cook – care a fost invitat să i se alătură pe scenă lui Vali Răcilă, preț de o melodie, lucru pe care l-a făcut cu drag. La pian!

Și am putut și noi să urmărim în liniște concertul – în sfârșit. Lipsiți de stresul organizării 🙂

Mulțumim pentru aceste poze Dianei Rășină! Și cum am spus că pe acest blog vreau să dezvălui și “secrete” din culise, iată unul: Vali Răcilă a sosit la Viena cu una dintre cele patru chitări – stricată. Așa că dis de dimineață am pornit în oraș pentru a-i repara instrumentul. Cel care ne-a ajutat a fost nimeni altul decât Gottfried Gfrerer – lutier și muzician din Viena. Acesta are un atelier în cadrul căruia face chitări – de la 0. Bucată cu bucată, manual… A lucrat 2 ore la chitara lui SirBlues, reglând la fracțiuni de milimetru totul, desfăcând de zeci de ori chitara – ori de câte ori a fost nevoie. Între timp, conversația a fost, desigur, savuroasă… și rămâne o amintire extrem de plăcută. Gottfried cântă și el însuși la chitară – la una realizată de el, normal. 🙂 Pe care i-a și împrumutat-o preț de câteva zeci de minute și lui Vali Răcilă, atunci când, în luna mai a anului 2013, a doua zi după concertul de la Replugged, acesta a cântat la Davis, tot la invitația BLUESimon, în deschiderea unui alt concert – ca un preambul la concertul din octombrie. 🙂 Din câte am înțeles, este un lucru destul de rar să îți împrumuți instrumentul, mai ales că era realizat de mâna lui…

 

După concert am luat cu toții cina la noi acasă – au fost niște momente deosebite, în care s-a râs mult. Mai ales că aveam și un sărbătorit: Raul Kușak își sărbătorea ziua de naștere!

O altă mare bucurie a reprezentat-o acea bucată de hârtie care ne-a așteptat la masa rezervată pentru noi:

Așa, cu astfel de pași mici, cum facem noi, poate fi schimbată imaginea României peste hotare. Cei de la BLUESimon s-au convins că România nu înseamnă doar rău: dimpotrivă. Această bucățică de hârtie a însemnat foarte mult pentru noi! Am adus-o acasă și o păstrăm drept amintire…

La final, un citat care spune multe:

“Vali Răcilă și Raul Kușak sunt dovezi clare că nu trebuie să vii din partea de sud a Statelor Unite pentru a cânta melodii de blues pline de pasiune și de trăiri subtile, care provin dintr-o zonă profundă a spiritului uman. I-am văzut pentru câteva zile în România și voi prețui pentru totdeauna abilitățile lor de a conecta împreună cu mine fiecare respirație, notă și vorbă la trăirile audienței.” (Steve Hecht, Piedmont Talent Inc.)

2 thoughts on “Povestea a două concerte “nășite” de Kabaitan”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *